Kaj dogaja?

44. Giro Ciclistico Internazionale del Friuli Venezia Giulia - otvoritev drugega dela sezone

Kot smo že v naslovu in opisu povedali, so se člani med sredo 2.8 in nedeljo 6.8, nahajali v Italiji na rekreativni etapni dirki, ki je med dirkači dobro poznana, saj je tam nastopilo že veliko slovencev kakor tudi zmagalo pretekla leta.

 

Dirka se je odvijala v pokrajini Furlanija in Karnija, vse blizu Slovenije, zato tudi dirka privlači veliko slovenskih tekmovalcev. Od članov JB team so se tam odpravili štirje tekmovalci in dva spremljevalca. Tekmovalno ekipo so zastopali Matej Horvat, Rok Golob, Martin Koželj in Gregor Sikošek, od spremljevalcev, ki so nepogrešljivi del na takšni dirki pa sta zastopala barve kluba Domen Blenkuš in Danijel CAR - iskrena hvala za vso pomoč in trudi skozi celotno dirko!

 

Dirka je bila razdeljena v 5 zaporednih etap, prva je bila zaradi birokratskih zapletov z Slovenijo malce skrajšana, saj se je zaključek etape obetal v Goriških Brdih, vendar zaradi že omenjenega problema to žal ni bilo izvedljivo, zato so etapo zaklučili v Capriva del Friuli. 

                       

 

Druga etapa je bila po nevtralizaciji rezultatov in samega zaključka nekoliko bolj mirna, saj se je obetal ciljni šprint, tako da so na račun prišle šprinterske ekipe katere so kontrolirale potek celotne etape. V samem zaključku po prevoženih 83kn in povrečno hitrosti preko 45,5km/h se je Matej Horvat odlično sam znašel in prišel do sedmega mesta! Ostali člani pa varno v skupini.

 

        

 

 

Tretja etapa se je zaključila z ciljnim 8km dolgim in 6% v povprečju strmim klancom, kjer so se že naredile prve razlike med tekmovalci. CIlj je bil na klancu Monte Prat in ob ekstremni vročini na zaključnem vzponu, kjer je termometer pokazal tudi 38stopinj na trenutke ,dosegli 13., 25., 32 in 55. mesto. 

            

 

V četrti etapi so se pričakovale še večje razlike ker je bila na sporedu prva gorska etapa z daljšim vendar položnim vzponom na smučarsko središče Forni di Sopra. V tej etapi je v cilj prišla večja skupina kjer sta Martin in Gregor lovila sekunde, ki sta jih zapravila v tretji etapi. Gregor je uspel z napadom 3km do cilja z vodilinm na dirki in še dvema kolesarjoma pridobiti 10s kar je pomenilo 2mesti. Martin je napredoval ravno tako za 2 mesti. Rok in Matej pa sta trdno držala svoje pozicije!

 

                    

 

 

 

Peta etapa, označena kot kraljevska saj je obljubljana na papirju kar 103km in dobrih 2000m višinske razlike, se je začela nadvse intenzivno in po prevoženih 40km povprečna hitrost znašala preko 47km/h. Žal je v začetku etape imel Rok smolo saj mu je spustil tubular, in lovil ar 55km sam skupino pred sabo. Ostali ttrije so se držali tesno skupaj in čakali na glavni vzpon na dirki, ki je v dolžini 5km z povprečnim naklonom preko 8% veljal kot glavni selektivni klanec. Po prevoženem vzponu sje sledil zahteven hiter zavit spust, kjer se je skupina polovila nazaj in zopet formirala z manjšo skupino za vodilnima dvema kolesarjama na dirki in papirju. Žal je v tej skupini ostal le Gregor ostali trije pa v skupini zadaj. V vodilni skupini približno 15kolesarjev so nato skozi hribovit teren nadaljevali proti zaključku etapne dirke v Forni di Sopra kjer je bil tudi start. Gregor je zopet poizkušal z napadom tokrat 5km do cilja in prikolesaril le 25s prednosti pred zasledovalci, kar je nakoncu zadostovalo za skupno 6 mesto v seštevku petih etap in 4. mesto v kategoriji. Martin je napadel iz ozadja in se otresel vseh svojih zasledovalcev v skupini Rok in Matej pa sta okusila vse čare "disko" skupine!

 

         

 

Zaključek in epilog te etapne dirke je, da so se vsi tekmovalci vključno z spremljevalcema zabavali, doživeli nekaj kar se žal na slovenskih tle ne da, ter spoznali nove ljudi nove kraje in nov način dirkanja. Ob vsem tem dosegli še ekipni uspeh in sicer 5. mesto med ekipami in prinesli domov vsi celo kožo.

Za naslednje leto smo že dobili prijave, da povečamo tekmovalno ekipo, ravno tako spremljevalno, najbolj pomembno pa bo da bomo vse to združili v krajši oddih za vse člane v vlogi navijačev in kolesarjev na etapah, ki bodo startali pred uradno dirko ter po želij zapeljali po kakšni bližnici ali "daljšnici" ;) 

 

REZULATI - SKUPNO IN PO ETAPAH

Gallery

Eventi
naši dresi