Kaj dogaja?

Boris Praznik - o dirki skozi Italijo!

Boris nam je kompletno zgodbo opisal zelo slikovito zato si več o celotni zgodbi preberite spodaj.

 

"Race Across Italy- ultra kolesarska dirka
Kot že nekaj let zapored sem se tudi to zimo pripravljal na začetek kolesarske sezone in na ekstremno kolesarsko dirko DOS-Extreme, ki pa je bila letos žal odpovedana. Nepričakovana odpoved je bil precejšen šok zame, zato sem začel takoj iskati nove izzive. Izbral sem si dirko v Italiji imenovano "Race Across Italy".Dirka poteka pod okriljem Svetovne ultra kolesarske zveze UMCA zato sem vedel, da bo na startu kar nekaj najboljših ultra kolesarjev sveta. Kar naenkrat sem imel zopet ogromno razlogov, da nadaljujem s treningi in pripravami na novo sezono ter na novo zastavljeni izziv. Tedensko sem opravil od 6 do 8 ur treninga na sobnem spinning kolesu, zunaj pa sem od januarja do sredine aprila prevozil dobrih 6000 km. Vsako pošiljko snega sem izkoristil za teke na smučeh, večere pa sem preživljal v Fitnes centru V.I.P. v Ivančni Gorici.
Ja, za toliko ur treninga ob službi in družini moraš vedeti za vsako uro v dnevu kako jo boš preživel in s pridom porabil. Nikoli pa se mi ni zgodilo, da bi mi zmanjkalo energije in bi zato treninge zanemarjal.


 

 

V pripravljalnem obdobju je za tovrstno tekmovanje pomembno tudi to, da si sestaviš dobro ekipo, ki te na dirki spremlja, podpira, usmerja, oskrbuje s hrano in servisira kolo. To so fantje, ki so se pripravljeni žrtvovati zame in, ki jim moraš zaupati. S sestavo ekipe nisem imel težav. Na dirki so me spremljali moji najboljši prijatelji Primož, Rihard, Matic in Marko. Start dirke je bil v soboto 23.4. z ekipo smo se v Italijo v kraj Silvi Marina (750km od doma) odpravili v petek zgodaj zjutraj. Pred nami je bila cca. 8 ur dolga pot. Potovali smo brez zapletov. Takoj po prihodu nas je čakalo ogromno obveznosti. Prevzem dokumentacije, prevzem startnih številk in tehnični pregled vozil in koles. Zvečer je sledila predstavitev kolesarjev, pred tem pa sem opravil še zadnji krajši trening s kolesom. Fantje pa so se med tem časom spoznavali s traso in s pravili dirke.
Vedeli smo, da je najbolj pomembno, da se pred startom še dobro naspimo, zato smo se kmalu odpravili v posteljo. Zjutraj smo si privoščili obilen zajtrk in poskrbeli še za zadnje podrobnosti pred startom.

 

 


Na startni listi je bilo 50 kolesarjev iz različnih držav. Startali smo v razmaku ene minute. V glavi se mi je porajalo tisoč in eno vprašanje a poglavitna želja v tistem trenutku je bila, da čim prej začnem poganjati pedala. Končno smo dočakali uro 10.32, ko sem se pognal iz startne rampe na 820 km dolgo pot z 12.000 m višinske razlike. Imel sem samo en cilj. Čim prej in s čim manj težavami premagati to razdaljo. In to nam je uspelo, saj sem bil tako psihično, kot fizično resnično dobro pripravljen. Celotno traso sem prevozil brez večjih težav kljub obilnim padavinam. Tudi do 40 km dolgimi vzponi in slabimi cestami sem vozil brez postanka oz. so bili postanki minimalni, po skromnih par minutk. Za 820 km smo potrebovali 32ur in 8 min in tako dosegli odlično 5. mesto. Vso hrano sem zaužil na kolesu med vožnjo in kljub dežju sem od starta do cilja kolo poganjal v istih oblačilih.


 

Z ekipo smo opravili odlično delo. Zaradi slabe navigacije in potne knjige je imela spremljevalna ekipa zares težko delo, ki ga je opravila z odliko. Uvrstitev, ki sem jo dosegel, je uspeh za katerega sem delal pet let. Štiri udeležbe na extremni kolesarski dirki okoli Slovenije so temu rezultatu dodale samo še piko na i.
Dirke v Italiji sta se poleg mene udeležila se dva Slovenca, Marko Baloh in Tomaž Novak. Kljub številnim odstopom smo vsi trije uspešno prišli do cilja.
Marko Baloh, ki se pripravlja na najbolj prestižno ultra kolesarsko dirko RAAM, je osvojil odlično tretje mesto.

 


Po napornih pripravah in po uspešno odpeljani dirki si bom sedaj privoščil par dni počitka ter naredil plane za preostanek sezone. Kot član JB Teama se bom udeleževal maratonov po Sloveniji. V juliju pa bo v Sloveniji prvič izpeljana 24-urna ravninska krožna dirka "slo24ultra". Tudi na to dirko se želim čim bolje pripraviti, ker imam cilj postaviti svoj osebni rekord na 24ur in doseči čim boljšo uvrstitev. Več kot očitno je, da je kolesarstvo postalo del mene in del naše družine. Družina me podpira in trepeta z mano na vsakem kilometru, za kar se jim iskreno zahvaljujem. Zahvala gre tudi vsem mojim prijateljem in navijačem, ki me spremljajo in vzpodbujajo.
Hvala pa tudi prijateljem kolesarjem, predvsem JB Teamu za skupne treninge in za vso kolesarsko pomoč in podporo.


Konec koncev naj omenim tudi to, da vsak tak podvig predstavlja večji finančni zalogaj. Da sem ga malce lažje izpeljal so mi pomagali Avto Slak, Raycap Iskra zaščite in J-Rupert."

 

Boris Praznik

Gallery

Eventi
naši dresi