Kaj dogaja?

CIKLOKROS sezona 2017/2018 skozi oči JB TEAM člana Blaža

CIKLOKROS

Začetki te zanimive kolesarske discipline segajo v leto 1900. Wikipedija navaja, da so se tovrstna tekmovanja odvijala izključno v zimskih mesecih, saj so se lahko tako kolesarji, ki jim je bilo verjetno nekoliko dolgčas, pomerili  v disciplini, ki ni bila omejena zgolj na takratne glavne ceste. Pravila so celo dopuščala najkrajšo možno pot do cilja, ne glede na teren. Tako je nastal – ciklokros (v nadaljevanju: cx).

Če potegnem vzporednico s sceno v Sloveniji, so tekmovanja pri nas iz leta v leto bolje organizirana, prav tako pa tudi tekmovalci sami. Letošnjo zimo namreč prevladujejo cx kolesa (gorska so uporabljali predvsem mlajši tekmovalci), konkurenca je vedno bolje pripravljena, organizacija dirk pa se vidno izboljšuje. Menim, da ima cx v Sloveniji velik potencial, čeprav je število kolesarjev, ki v dotični disciplini tekmujejo, v primerjavi z drugimi državami dokaj majhno. Trasa cx tekmovanj ostaja razgibana, v kombinaciji makadama, asfalta, mivke, travnatih in gozdnih površin. Dolžina kroga je predpisana in obsega od 2,5 do 3,5 km, na trasi pa so postavljene naravne ter umetne ovire.

Cx tekmovanja sem se prvič udeležil v koledarskem letu 2013/14 (Cx pod Urhom), ko je ta disciplina v Sloveniji po dveh desetletjih ponovno zaživela. Tekmovanja sem se udeležil  s sposojenim gorskim kolesom. Spominjam se, da so na dirki prevladovala gorska kolesa, saj je bilo cx koles le za vzorec. Začetni užitek je kmalu prerasel v tekmovalno disciplino in ker sem po duši cestni kolesar, ni dolgo trajalo, da sem si tudi sam sestavil cx kolo. Kolo za cx je na prvi pogled kot cestno kolo, razlika je predvsem v obliki okvirja in vilicah ter sistemu vpenjanja, uporabljajo se pedala za gorsko kolo. Oblika okvirja dopušča namestitev širših pnevmatik in drugačnega sistema zaviranja, v zadnjem času opažam, da vse več tekmovalcev uporablja disk zavore, ki so v slabših pogojih bolj učinkovite kot zavore na obročih, t.i. cantiliver.

Letos sem zaradi poškodbe izpustil celotno tekmovalno sezono na cestnem kolesu, zato sem imel še toliko večjo željo po tekmovanju v zimskem času. Nastopil sem na petih dirkah od šestih v  Slovenskem pokalu ter na dirki višjega ranga v Italijanskem mestu Monete Buja. Tekmovanja v moji kategoriji potekajo 45 min + 1 krog. Zaradi vremenskih pogojev (mraz, blato, sneg) je s fizičnega vidika cx zelo zahtevna disciplina, material se bolj pogosto kvari, prisotnega je več adrenalina, s tem pa tudi več napak. Tekmovanje je zanimivo tudi za navijače, ki lahko neposredno opazujejo 'mučenje ali zabavo' tekmovalcev.

Ciklokros priporočam vsakemu, predvsem pa mlajšim tekmovalcem kot popestritev zimske sezone in učenja novih veščin na kolesu, ki jim bodo prišle pri nadaljnjem razvoju zelo prav.
Prilagam pravilnik KZS za ciklokros ter nekaj slik z letošnjega ciklokros pokala Slovenije 2017/18.

Besedilo: Blaž Omahen

 

 

Gallery

Eventi
naši dresi