Kaj dogaja?

10. DOS 2017 - daljše Dirka okoli Slovenije desetič - krajše: Prišli, videli, zmagali

Bilo je že veliko napisanega in povedanega okoli dirke, ne moramo da ne bi omenile naše štiri mušketirje, ki so bili prisotni na tej ultramaratonski preizkušnji. Kot že povsod odmeva zmaga prekaljenega Alojza Poglavca čeprav novinca v teh ultra preizkušnjah, naj omenimo še peto uvrščenega Borisa Praznika, ki je dosegel na svojem 5. nastopu tudi najboljši rezultat in sicer 5. mesto do 50 let, Boruta Dvornika, ki je nastopil drugič in uspešno pripeljal do cilja, po vrhu pa dosegel še tretje mesto v kategoriji nad 50let, ter četrtega člana Mateja Horvata iz Črnomlja, ki je nastopal za ekipo Bela krajina, kjer so belokranjci seveda prišli aboslutno prvi na Vršič in v cilj v Postojno po dobrih 40. urah! Fantje so nas presenetili in zato si zaslužijo vso spoštovanje! 

 

Pa še kratek povzetek dirke z strani občine Trebnje:

"

Letos, 11. maja, se je že desetič odvijala ultramaratonska kolesarska dirka okoli Slovenije, imenovana DOS. Tekmovalci so prevozili 1200 kilometrov in premagali preko trinajst tisoč višinskih metrov. V mednarodni konkurenci sta blestela tekmovalca iz občine Trebnje, Alojz Poglavc, ki je na dirki zmagal in Boris Praznik, ki je zasedel odlično, peto mesto. S preizkušnjo se je spopadel tudi Borut Dvornik, iz sosednje občine Mokronog- Trebelno, ki je pokazal zelo dobro predstavo in v kategoriji, zasedel tretje mesto. Kakšne napore so tekmovalci doživljali, si verjetno niti ne moremo predstavljati. Dva dni in dve neprespani noči, so med tekmovalci terjale svoj davek, zato je bilo kar precej odstopov. Razdalja je primerljiva s Parizom ali Amsterdamom. Zmagovalec je za pot porabil štiriinštirideset ur in devetinpetdeset minut. Da pa je bila preizkušnja še težja je letos poskrbelo zelo slabo vreme, saj so jih prvo noč spremljale močne nevihte, na cesto nanešeno kamenje in podrto drevje. Alojz  je celotno dirko odpeljal brez spanja, celo večino obrokov je zaužil na kolesu. Dirke se je kot solo tekmovalec udeležil prvič in takoj zmagal. Navijači smo mu doma pripravili sprejem, katerega se je udeležil tudi župan Alojzij Kastelic in mu tudi s tem pokazali veličino njegovega podviga.

Kolesarjem in spremljevalnim ekipam, iskreno čestitamo za uspeh, sponzorjem pa se zahvaljujemo za podporo in razumevanje ter njihov prispevek, za razvoj športa. Bravo fantje, kapo dol."

 

Po dirki pa smo povprašali zmagovalca in peto uvrščenega kako sta doživela ljubilejni 10. DOS ?!

 

Boris Praznik je povedal:

" Letosnji Dos-Extreme je za nami. Moj peti in upam, da ne zadnji. V teh letih sem se naučil ogromno. 

Zopet sem spoznal kako razgibana je naša Slovenija in verjemite ni tako majhna. 
Letos sem v zadnjih dneh priprav dal največji povdarek na to, da bom štartal v prijetnem in ne prehitrem tempu. Zelo težko se je kontrolirati takoj po štartu, ko je v tebi polno adrenalina. V taktičnem smislu sem odpeljal sanjsko dirko, praktično brez napake. Konstanten tempo, ki je bil prilagojen mojim sposobnostim je pripomogel k temu, da sem vseh 1220km prevozil brez postanka, brez spanja, brez težav z prebavo, praktično lahko rečem, da nisem imel nobene krize, ki bi bila vredna omembe.
Ekipa je delovala brezhibno. Ob tej priliki bi se rad vsakemu posebej, še enkrat zahvalil. To so pravi prijatelji in tovrstna druženja naše prijateljatvo samo utrdijo. Moja edina skrb je bila kako bom poganjal pedala, nisem se obremenjeval s traso, nisem se obremenjeval z hrano, vse sem dobil servirano na pladnu, direktno na kolo.
Letos nam je malo zagodlo vreme, predsem deževje do Vršiča in zelo gosta megla iz Predmeje. Na večih odsekih so bile tudi zelo slabe razmere na cestah, predvsem zaradi del na cestah. Zaradi tega smo imeli nekaj težav s kolesi, vendar so fantje sproti rešili vse težave.
Hvala tudi vsem navijačem, ki so me spodbujali na trasi, vsak od vas mi je dal delček tiste energije, ki me je popeljala do cilja. "
 
Alojz Poglavc pa nam je zaupal sledeče:
 
"Nadvse uspešna dirka...kot v sanjah.Stati na odru kot zmagovalec je logičen izplen.Saj veste kako pravijo:živi svoje sanje.Najprej zahvala mojim najbližjim članom družine,ki me podpirajo vsa leta v prizadevanjih nato podpornikom za finančno in materialno pomoč in ne nazadnje zvestim navijačem.Lepo se je z vami veseliti naših uspehov.
Ja DOS je ekipna zmaga in to šteje.Zvesti pomočniki v vseh pogojih in dostikrat mentorji...ni kaj človek se uči in razvija vse življenje.Treningi so potekali po načrtih tako,da se nam je samozavest vtisnila pod kožo,apetit je pa tudi ostal.Malo nervoze pred startom je vselej dobrodošlo,ko pa smo startali se pa sprosti ta sladkoben vonj po avanturi,ki se je pričela.Topla majska noč,blag vetrc nam je zaželel vse najboljše tja do jutranjih ur pred Idrijo.Pralo nas je kot za stavo čez epski Vršič do Gorenjske strani,kjer smo počasi začeli s sušenjem na soncu.Z ultra legendo Maretom sva si izmenjevala vodstvo.Mislim,da je bilo to tipanje oz.dirkanje na daljavo...zelo razdražljivo vam rečem.No pa pride v Begunjah trenutek moje odločitve in si rečem pojdi naprej pa ne oziraj se.
Vendar breme vodečega sem čutil vseskozi.Krize so se vrstile po drugi neprespani noči ampak vse smo zmogli.Zadnji km. od Kočevja so bili mukotrpni tj. kontra veter,poškodbe na momente sem že kuhal in vendarle...Postojna z Slovensko zastavo visoko nad glavo! Hvala vsem."
 
Za vas smo pripravili povzetek 49 ur v dobrih treh minutah! Uživajte ob ogledu celotne galerije!
 
 
In pa še video prispevek ZMAGOVALCA - ALOJZ POGLAVC!
 
 

Gallery

Eventi
naši dresi