Kaj dogaja?

MTB Parenzana - 3dni zabave, 3dni dirke in 4 mušketirji

Tako, in smo otvorili MTB sezono, no nekateri so jo zaključili, mi cestni kolesarji pa otvorili. V Istri se je odvil 3 dnevni dogodek in sicer MTB Parenzana stage race. Dirka je sestavljena iz treh etap, katere potekajo vse v okolici Novegagrada. Prva uvodna kratka letos poimenovana Fast friday je bila v petek ob 17h,v Funtani blizu Vrsarja, druga sobotna klasika Tar je staratala v soboto iz centra Tara ob 11.uri, tretja kraljevska pa kot ponavadi zadnji dan Parenzane iz Vižinade ob 10.30 dolga trasa in ob 11.00 kratka trasa! Etapne dirke Parenzana MTB se vsako leto udeleži veliko tujcev, tako na štart privabi veliko Italijanov, Čehov, Avstrijcev, Mađarov nekaj Nemcev ter glavnina iz Hrvaške in Slovenije. Letos je bila konkurenca še posebno močna saj je bilo kar 45% tujcev, vse skupaj petek in sobota 190 tekmovalcev v nedeljo pa še dodatnih 100-200 zaradi slabega vremena, drugače se zadnji dan v nedeljo zbere krepko preko 500 udeležencev.

Dirke so se udeležili 4 tekmovalci oz avanturisti željni novih dogodivščin in 4 spremljevalci. Nastopali so: Matej Horvat, Andrej Judež, Rok Golob in Gregor Sikošek. Vsi edino Gregorja, ki je bil lansko leto prvič so se dirke udeležili prvič, tako da niso vedeli kaj pričakovati, no ja malce že, samo situacija na terenu pokaže šele realno sliko :)

Prva etapa je bila dolga 29km, povprepčna hitrost pa preko 30km/h, kar je ogromno za MTB :D v soboto, ko so bile stvari že malce postavljene na svoja mesta, je bila klasična etapa v dolžini 46km in okoli 700m nv, nedeljska pa letos popolnoma spremenjena in sicer dolga 68km in 1800vm. V petek in soboto je udeležence spremljajo lepo sončno vreme tako da z izjemo nekaj malih luž na trasi vsi mokro samo od pota, nedeljska slika pa se je obrnila na glavo :) Napoved za nedeljo je bila sprva suha, vendar v soboto popoldne se je napoved obrnila na glavo. Ampak po nočnem nalivanju se nas vreme zjutraj usmili in je začudo suho. Start ob 10.30 na Vižinadi je suh in skorajda sončen, prva ura suha, nato pa postopoma bolj in bolj začne "ulivati" ampak nič ne de, vsi se borijo kot levo da bi čim hitreje prišli v cilj. Nektaeri peš, drugi z avtomobili tretji pa s kolesi :) Rezultati so bili sekundarnega pomena, zato si jih oglejte v priponki, doživetja skozi vikend pa tisto kar iščemo in bodo ostali zapisani. 


Naj samo omenimo nekaj pripetljajev. Petek: predrta zračnica Mateja 5km do cilja in tako izgubi 26min na 1h dolgi trasi, fant je pozabil vzeti rezervno zračnico in pumpo :) "kdor ne reskira ne profitira", sobota: start 50km/h v dolino in nato ostro desno po eden tekmovalec, Matej na spustu proti Ponte Portonu iz Vižinade pozabi da ima roke zaradi pestrega spusta, Andrej vse opazuje od zadaj in ovekoveči z fotoaparatom, Rok se bori z skupini in jih neusmiljeno vleče proti cilju, Gregor spredaj borba in lovi odpadnike iz ubežne skupine. Nedelja nalivi nalivi nalivi, Matej se po polovici trase odloči da pokliče prevoz in odhiti na toplo, ostali trije borbajo za preživetje in čim prejšni prihod v cilj, kajti 2h in več v hladnem in mokrem vremenu vseeno ni prijetno :D ampak na koncu vsi celi in zdravi ter veseli kar je najpomemnejše. Hvala vsem štirim spremljevalcem, ki so podpirali ekipo in se vidimo naslednje leto!

 

REZULTATI PARENZANA - GRABARSPORT - klik

Gallery

Eventi
naši dresi